Verwerkingsopdrachten

Verwerkingsopdracht 1

Deze ridder zegt nee
Lucy Rowland & Kate Hindley - 2018 - ISBN 9789025769932 - prentenboek

Het prentenboek "Deze ridder zegt nee" gaat over de kleine ridder Finn, die ja zegt op alles. Als zijn ouders hem vragen hout te halen zegt hij 'ja' of als ze hem vragen om naar bed te gaan zegt hij 'ja', ook als hij geen zin heeft. Maar op een dag wordt hij wakker en zegt hij voor het eerst heel hard nee. Daarna blijft hij nee zeggen. Wanneer een draak het kasteel aanvalt weigert hij naar binnen te gaan en vraagt hij de draak 'wat voor draak ben jij eigenlijk ?!', de draak antwoord dat hij heel alleen is en graag zou komen logeren. Finn denkt even na en antwoordt dan 'ja, graag' vanaf dat moment zijn ze beste vrienden. Daarna leert Finn 'ja' te zeggen, maar ook 'nee' te zeggen



Boekenlegger in gebruik

Boekenlegger gesloten, als het boek uit is.

Binnenkant

Buitenkant

Verwerkingsopdracht 2

De Zevensprong

Tonke Dragt - 1966 - groep 7+

Het verhaal begint bij Frans van der Steg, een jonge meester met rood haar. Tijdens de les vertelt hij de kinderen verhalen die Frans de Rode zou hebben bleeft, maar als hij op een dag geen nieuw verhaal weet zegt hij dat hij wacht op een 'gewichtige brief'. 'S avonds thuis waait de deur open en met bliksem en donderslag ligt er opeens een brief op de mat, van een mysterieuze afzender, die hem vertelt dat hij wordt opgehaald per koets de volgende avond.

Dan barst het avontuur los. De kinderen uit zijn klas lijken meer te weten van de brief en de schrijver ervan, maar tegelijkertijd lijkt alles wat Frans dan meemaakt te onmogelijk om waar te zijn. Een magiër woont in een tent achter een nep-huis en spreekt altijd in raadselen en lijkt met de tijd te knoeien. Mensen weten dingen over hem die niet ze niet kunnen weten en een jongeman die hij ontmoet in een verlaten café kan hem zich de volgende dag niet herinneren.

Dan blijkt er een complot te zijn tegen de schrijver van de brief. Graaf Grisenstein heeft een neefje waar hij voor zorgt, en ze wonen op een afgelegen herenhuis genaamd het 'Trappenhuis'. Het huis bestaat namelijk uit ontelbare trappen. In het huis is een schat verborgen die al eeuwen niet gevonden is. De profetie zegt dat alleen een kind hem kan vinden, dus houdt graaf Gristenstein zijn neefje opgesloten zodat hij naar de schat zoekt.

Nabij ligt de zevensprong, waar zeven zielen samenkomen om een plan te maken om het neefje (Geert-jan) te bevrijden uit de klauwen van de graaf. Om dit te doen moeten ze de schat vinden, maar ze kunnen het huis niet binnenkomen. Echter heeft Geert-jan een leraar nodig, en dat is waar Frans van der Steg een rol gaat spelen, of is hij inmiddels Frans de Rode? Frans de Rode die alle avonturen heeft beleeft?

Voor dit boek heb ik een gedicht geschreven (verwerkingsopdracht 25)

Er was eens een man genaamd Frans de Rode,

die door een mysterieuze brief werd geboden,

Per koets te rijden naar een verborgen huis.

Gemaakt uit trappen en torens, vol sluipend gespuis.

 

Daar woonde een Graaf bezeten van hebzucht. 

Die werd gedwarsboomd, vanuit een nabij gehucht. 

Waar zeven samenzweerders een kind wilden bevrijden, 

die daar gevangen werd gehouden, te allen tijden. 

 

In het trappen-huis is namelijk een schat verborgen. 

En nu maken die samenzweerders zich zorgen. 

Want alleen een kind is in staat het op te sporen. 

Echter, die rijke schat is al eeuwen verloren. 

 

De gruwelijke Graaf heeft het kind in zijn macht, 

Die hij laat schatzoeken, dag en nacht. 

Frans is de sleutel om het geheim te kraken, 

zodat het kind zijn ketenen kwijt zal raken.

 

Maar eigenlijk is hij een meester op school.

Hij vertelt verhalen, dit maakt de kinderen dol.

met die brief begon een avontuur voor meester Frans. 

En ook zijn klas, werd meegetrokken in deze dans.

 

Een dans die leidt naar vele geheimen. 

Maar brengt Frans het wel, tot een goed einde? 

Met magiërs en complotten, kruidenvrouwen en kanonnen, 

Is het verhaal van meester Frans pas echt begonnen!

Verwerkingsopdracht 3

De jongen, de mol, de vos en het paard

Charley Mackery - 2019 - filosofisch prentenboek

Dit boek is een verzameling levenslessen in de vorm van een verhaal. Het hele boek is voorzien van mooie vlotte illustraties die veel aan de fantasie overlaten. Het begint met een jongen die een mol tegen komt, en ze raken aan de praat. Al pratend lopen ze rond door allerlei landschappen. Dan komen ze een vos tegen die vast zit in een val, en ze helpen de vos eruit. De vos gaat nu ook mee op reis. Ze gaan door sneeuwlandschappen, water en heuvels. Dan komen ze een paard tegen, het paard is een wijs dier, die goed adviezen geeft. Aan het einde van het boek zegt het paard dat thuis geen plek is, en geeft wat advies over haat en vriendschap.

Dit einde vind ik zelf somber overkomen. Het hele boek is doorspekt met positiviteit, vriendschap en advies. En het einde voelt dan wat teleurstellend, alsof je plek waar je vandaan komt er niet toe doet.

Daarom heb ik voor de verwerkingsopdracht gekozen om een nieuw einde te maken, waarin ze allemaal wel thuiskomen op de plek van het begin van het boek.  Het thuiskomen, kan letterlijk worden opgevat, ook metafysisch. Het is getekend in de stijl van het boek.

Verwerkingsopdracht 4

Freeks wilde avonturen, op expeditie

Freek Vonk - 2017

Dit informatieve boek gaat over allerlei dieren op de wereld. Alle dieren in dit boek zijn exotisch en komen van allerlei plekken op de wereld. De foto's zijn heel mooi en de teksten levendig en informatief. Dit boek heb ik gebruikt bij lessen van aardrijkskunde, waarbij leerlingen dieren zoeken die op bepaalde plekken op wereld wonen, zoals de woestijn, noordpool en diepzee.

Freek vonk heeft een eigen manier van vertellen en is een bekende mediapersoonlijkheid. Daarom heb ik gekozen om voor dit boek titels te verzinnen die passen bij het boek. Sommige heb ik dubbelzinnig gemaakt omdat een grapje erbij past. Bij andere heb ik mij meer gericht op uitspraken van Freek of de inhoud van het boek.

Freeks wilde avonturen – Soort zoekt soort 

Freeks wilde avonturen - van gevaar tot knuffelbaar 

Tour de Freek - Zeg maar laterrrr! 

De woeste wereld over de grens  

De Fantastische Freek, Presenteert, zijn Fenomenale Fotografische Favorieten

Ga met Freek mee - van de jungle tot de zee 

Verwerkingsopdracht 5

Het mysterie van Niks

en oneindig veel snot - Jan Paul Schutten - 2018

Een erg leuk boek waar allerlei vragen worden gesteld, én beantwoord. Maar het begint met een hoofdstuk over hoe je het boek moet gebruiken, of juist niet gebruiken. Het hele boek legt lastige onderwerpen zoals straling, op een heel begrijpelijke manier uit. Ook voor mij was het fijn en heb ik ervan geleerd. Het is heel toegankelijk maar wel een dik boek. Ik zou voor lessen één of twee pagina's eruit vergroten en deze doornemen met de klas, anders is het  te lastig om in te zetten in de les.

Voor deze verwerkingsopdracht heb ik gekozen voor het maken van een flyer. Deze flyer laat enkele illustraties zien uit het boek, en geeft informatie over de inhoud van het boek. Ik heb geprobeerd het boek te adverteren, terwijl ik ook een beeld geef van wat de lezer mag verwachten.

Verwerkingsopdracht 6

De wind in de wilgen

 Kenneth Grahame & Thibault Prugne - 2022 uitgeverij Clavis

De wind in de wilgen is een klassiek boek dat voor het eerst uitkwam in 1908. Ik heb een prachtige nieuwe uitgave met kleurige waterverfplaten. Het boek volgt de avonturen van vier dieren: Mol, Rat, Pad en Das. Ze beleven allerlei spannende en komische situaties terwijl ze genieten van het rustige leven aan de rivier.

Op den duur wil pad graag liedjes zingen en toespraken doen voor een feestje, en hij ziet de uitnodiging al helemaal voor zich. Dit wordt snel afgekapt door Rat en pad trekt zich terug in verdriet. Uiteindelijk gedraagt hij zich een stuk beter en is iedereen blij dat hij toch bij het feest is. Hiernaast is de uitnodiging die pad had bedacht.

Het boek onderzoekt thema's als vriendschap, avontuur en het verlangen naar een zorgeloos bestaan in de natuur. 

Verwerkingsopdracht 7

Atlas Obscura

Voor de jonge ontdekkingsreiziger - Dylan Thuras en Rosemary Mosco - 2019 - informatief boek

Het boek begint de lezer aan te spreken als een ontdekkingsreiziger. Hoe is het leven waar je al bent? Wat gaan we allemaal nodig hebben op onze reis?

Dan neemt het je mee door allerlei landen en continenten, niet in een vaste volgorde, maar van warm naar koud, van de ene cultuur naar de andere. Bij elke plek staat een wereldbol met een kaart, zodat je goed kan zien waar het is. Het behandelt onder andere de wereldwonderen, verlaten pretparken, vulkanen, allerlei soorten woningen, speciale dieren, bijzondere uitvindingen en ga zo maar door. Dat betekent dat het niet de normale dingen vertelt die je verwacht van een kinderatlas. Het vertelt juist die dingen, die je anders niet zo snel te weten zou komen.

Het is een boek dat je zou kunnen inzetten in de klas, maar het is ook gewoon een heel leuk boek om af en toe een stukje in te lezen. Ik heb als opdracht een brief gemaakt, die een kind naar haar vriendje schrijft over de dingen die ze heeft gezien. Ik heb de namen van de schrijvers gebruikt ter inspiratie.

Hey Dylan!

 

Hoe gaat het met jou? Ik hoop dat alles goed met je is en dat je leuke avonturen beleeft in Nederland. Ik kan niet wachten om je te vertellen over de geweldige reis die ik met mijn vader heb gemaakt! Ik ben nu een maand op reis en ik heb een hele hoop gezien!

Ik ben eerst in IJsland geweest. Ik heb een vulkaan van binnen gezien, maar er zat helaas geen lava meer in. Ik heb wel lava gezien in Erta Ale in Ethiopië, het was daar echt vet warm en droog. Je zou denken dat er in IJsland ijs is, maar dat was niet zo toen ik er was. Er was wel ijs op Antarctica, maar daar was ook weer lava in Mount Erebus. Ik snap niet helemaal hoe dat kan.

 

Maar na IJsland ben ik eerst naar Zambia gegaan hoor. Er waren vleerhonden, die bijna een meter groot waren. Ik vond het niet eng want ze aten alleen maar fruit. Ik ben naar Rusland geweest, en toen naar Mexico en daarna naar Vietnam… Er was zoveel te zien!

 

we bezochten het Ho Thuy Tien Waterpark in Vietnam en het Underground Project 131 in China. Het waterpark was ooit heel populair, maar nu was het verlaten en overwoekerd door de natuur. Het voelde een beetje spookachtig. Het Underground Project 131 was een geheime ondergrondse militaire basis die nu verlaten is. Het was heel spannend om door de tunnels te lopen. Echt raar hoe zulke dingen nu gewoon niks staan te doen.


Wat ik ook heel tof vond waren de Waitomo Glimwormgrotten in Nieuw-Zeeland. In de grotten zaten duizenden gloeiwormen tegen het plafond en het voelde alsof we naar een betoverende sterrenhemel keken. We maakten een boottocht door de grotten en het was zo mooi! Ik kon mijn ogen er niet vanaf houden.

 

Wat ik wel echt griezelig vond waren de mummificerende monniken in Japan. We bezochten een oude tempel waar monniken langzaam dood laten gaan als een vorm van spirituele oefening. Dat doen ze door steeds minder te eten en te drinken. Dus er zaten allemaal lijken in kleermakerszit.

 

Ik ben ook gaan duiken naar het schip de Odyssey in Honduras. Het ligt maar 34 meter diep en er zitten daar heel veel haaien. Maar ik vind het cool dat ik het toch heb gedaan. Toen we klaar waren we naar Yoro gegaan, daar lagen toen allemaal vissen op straat. Het zou daar vissen regenen, maar ik geloof dat niet helemaal.

 

Het was echt supertof om dit allemaal te zien. Volgende keer ga je mee! Ik heb nog zoveel meer te vertellen! Ik heb nu al heel veel kilometers afgeleid, maar we gaan door tot we 200 landen hebben bezocht.

 

Tot dan!

Groetjes,

Rozemarijn.


Verwerkingsopdracht 8

De Wonderlingen

Brian Selznick - 2016 - leeftijd 10-12+

De Wonderlingen is een bijzonder boek. De eerste helft is een beeldverhaal zonder tekst. In de plaatjes staat af en toe een woord of titel, bijvoorbeeld op een brief of kaart. Verder zijn het gedetailleerde zwart-wit potlood tekeningen.

De tweede helft is een leesboek, maar het lijkt niets te maken te hebben met het verhaal uit de eerste pagina's. Toch blijkt later hoe de vork in de steel zit, en het is heel anders dan je verwacht.

De hoofdpersoon is een kleine jongen genaamd Joseph die is weggelopen van zijn kostschool. Hij klopt aan bij zijn oom, die hij nog nooit heeft ontmoet. Zijn oom woont in een bijzonder huis en het lijkt een vreemde man. Gaandeweg ontdekt hij wat er met het huis aan de hand is. Het hele huis is historisch ingericht, alsof het zo uit de 18e eeuw komt. Maar Joseph ontdekt een een gewone kartonnen schoenendoos waarin zowel antwoorden zitten als nieuwe vragen, in de vorm van bandjes. 

Deze doos is een keerpunt in het verhaal, en hij valt volledig uit de toon bij alle spullen die in het huis staan. daarom heb ik een tekening gemaakt van deze doos.
Op de doos staat: 'Aut Visum, Aut Non'. Dit betekent: je ziet het of je ziet het niet.