Digitale workshops

Ik zie mijzelf als behoorlijk ICT-vaardig. Ik kan een beetje programmeren, ik kan een computer in elkaar zetten en inmiddels kan ik ook met het digibord overweg. Daarom wil ik vooral leren hoe (online) media ons beïnvloeden, en welke stappen je kunt zetten om verstandig om te gaan met het delen van informatie. Verder kies ik voor de workshop ClassDojo, omdat mijn stageschool dit soms gebruikt en ik ben benieuwd wat je ermee kan.

Beoordelingsformulier workshops(1)(2).docx

ClassDojo

Ik koos voor de workshop classDojo omdat ik er goede dingen over had gehoord. Mijn stagegroep gebruikt het zo nu en dan, en ik wilde meer weten van de mogelijkheden. In de klas zijn de leerlingen enthousiast. Ze willen aan het einde van de dag graag punten verdelen zodat ze bij 200 komen, want die kunnen ze dan verzilveren voor een activiteit met de meester. De leuke monstertjes als avatar maakt het een speels geheel en is een goede onderbreking van de werkdag.
Ik denk dat het ideaal is om te gebruiken als invaller. Wanneer je geen vaste klas heb maar toch met je invalgroepen een band op wilt bouwen, is het toewerken naar een puntendoel op ClassDojo een leuke manier om dat te doen. Het geeft je ook wat handgrepen om gedrag te sturen.


Maar eigenlijk zie ik er vooral veel nadelen aan. Allereerst vind ik het helemaal niks dat ouders de hele tijd mee krijgen wat hun kind goed of fout doet op school. Kinderen moeten zich vrij voelen op school. Het is een plek waar ze ruimte kunnen krijgen voor persoonlijke ontwikkeling, dus zonder bemoeienis van ouders. Je zou niet willen dat een kind thuiskomt en op zijn kop krijgt omdat hij zijn werk niet af had, en de ouders konden dat zien via ClassDojo.

 

Dat brengt mij meteen bij het tweede nadeel, privacy. Het is ontworpen voor de Amerikaanse markt, en dat merk je. Niet alleen aan het vele Engels op de app, maar ook hoe makkelijk ze omgaan met leerlinggegevens. Ik zou dit platform niet vertrouwen met meer dan wat namen zonder context.

 

Tot slot vind ik het veel te veel gamificatie van het onderwijs. Het mag best af en toe zoals het gebeurt in mijn stageklas, maar het risico is dat leerlingen alleen nog presenteren wanneer er een extrinsieke motivatie is, en dat werkt juist averechts bij het stimuleren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

 

Kortom, in beperkte mate heel leuk om in te zetten, maar ik zou voorzichtig zijn in verband met privacy en de ontwikkeling van de leerlingen. 

Mediawijsheid

Mediawijsheid betreft beeldgeletterdheid, oftewel, begrijpend kijken.

·         Een kritisch houding ten aanzien van mediaboodschappen

·         Verdieping krijgen bij film, foto’s of schilderijen

·         Praten over beelden betekenis

·         Het maken van beeld.

 

Beeldanalyse
Filmische laag: welke onderdelen zie je in het beeld?
Narratieve laag: welk 'verhaal' vertelt het beeld?
Semantische laag: wat betekenen alle onderdelen in het beeld?
Retorische laag: waarvan wil dit beeld jou overtuigen?

Boodschap: Je kunt niet altijd de situatie begrijpen aan de hand van een foto