Gelezen boeken

Poëzie(bundels)

Mensen met koffers 

Sjoerd Kuyper - 2020 - Gedichtenbundel

Het is een verhaal dat van toepassing is op iedereen die ooit heeft moeten vluchten voor oorlog of geweld. Het begint elke zoveel tijd met 'mensen met koffers...' en dan volgt een nieuw iets wat deze mensen doen. De tekeningen zijn paginabreed en hebben veel textuur en kleurvlakken, waardoor ze sterk overkomen. De teksten lijken alsof ze met een typmachine zijn gemaakt, en vaak ook een beetje scheef en imperfect gedrukt. Het gedicht is het hele boek, daardoor is het niet lang, maar het spreekt wel aan. Dit boek is geschikt wanneer je kinderen in de klas hebt die met oorlog te maken hebben gehad, en door zijn eenvoud vindt ik het ook geschikt voor jongere kinderen.

Plint: Dichter no 15

De toekomst is nu - 2020

Plint: Dichter is een dichttijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt. Het is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar om uit voor te lezen, of zelf in te lezen. De gedichten zijn geschreven door bekende dichters, maar ook door aanstormend talent. Deze uitgave gaat over de toekomst, en is opvallend positief. Hoewel er een aantal gedichten in staan die komen vanuit diepe, sombere gevoelens, staan er ook een aantal gezellige, positieve gedichten in. Gedichten waar iedereen zich wel in kan vinden. Mijn favorieten zijn Later van Jos van Hest en Een domme vraag van Hans Kuyper: 

' wat wil je later worden? ', 

vroeg de meester op een dag.

Nou gewoon wat ik nu ook ben. 

Maar dan iets groter als het mag.

Doe Maar Dicht Maar

Jongerenpoëzie - 2022

Ik heb voor Leren-taal een aantal van deze boekjes gebruikt. Ze bevatten gedichten geschreven door jongeren, voor jongeren. Daardoor sluiten ze beter aan op de belevingswereld van de leerlingen. Zo heeft Ary Meinderts van 15 jaar zijn gedichtje geschreven in de vorm van appjes aan zijn moeder. Een gedicht van Manon Vianen (19 jaar) gaat over het verliezen van haar vader aan kanker, en hoe dat voor haar is als zijn dochter. Dit zijn onderwerpen waar veel kinderen mee te maken krijgen. Ik zou deze inzetten bij allerlei lessen, niet alleen over dichten. Maar ook juist bij levensbeschouwing of taal.

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Gedichten waar je wat aan hebt - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden - 2019 - Gedichtenbundel

In deze gedichtenbundel beginnen alle gedichten met 'wat je moet doen als', op eentje na (wat je NIET moet doen als..). De meeste gedichten zijn een soort rijmende verhaaltjes, met af en toe een regel die niet rijmt, wat het erg speels houdt. Sommige gedichten zijn wat serieuzer en geven werkelijk advies aan de lezer (wat moet je doen als je niet weet wat je moet tekenen en wat je moet doen als je moeder huilt bijvoorbeeld). Andere zijn grappig en klinkklare onzin zoals 'wat je moet doen als je verliefd bent op een jongen' (heel hard en slecht blokfluit spelen). Het laatste gedicht bevat instructies over wat je moet doen als je van dit boek een boekbespreking moet maken, wat ik een leuk en grappig einde vind. De meeste gedichten zijn lekker hedendaags met verwijzingen naar whatsapp, Wikipedia en Instagram, en zijn verhalend geschreven waardoor ze goed te volgen zijn. Het boek is gevuld met hele mooie schilderingen en tekeningen. Soms realistisch, soms met pen en inkt, soms met stempels. Daardoor lijkt het alsof de illustraties door verschillende mensen zijn gemaakt, en ze goed passen bij de verschillende 'persoonlijkheden' van de gedichten.

Ze gaan er met je neus vandoor 

Ted van Lieshout - 2018 - gedichtenbundel

Dit boek is eigenlijk een groot gedicht van zichzelf, waarin de lezer een stem wordt gegeven, en het boek leest alsof er een comité aan het beslissen is over wie moet dichten en waarover. Het is niet duidelijk wie spreekt, maar het leest alsof het vele stemmen zijn. Af en toe wordt de tekst afgewisseld met een los gedicht over oorlog en winter. De tekst is zo opgemaakt dat deze ook visueel een verhaal vertelt. Er zijn pagina's vol met lange zinnen wanneer iedereen aan het woord is, en dan opeens een pagina met alleen heel groot het woord 'bom' in rood en zwart.

Aan het einde van het boek is de letter 'i' stuk, en ook een aantal andere letters en tekens 'doen' het niet goed. De discussie is uitgelopen op een oorlog. Dan maakt de schrijver de toetsen van het toetsenbord weer 'heel', alsof hij de brokstukken van een oorlog opraapt. En sluit het boek af met een laatste gedicht over winter en een korte uitleg over de oorlog die de inspiratie vormde voor het boek.

De tekst visueel inzetten als illustratie is interessant en passend bij het boek, maar dit maakt het wel heel vermoeiend om te lezen.

Prentenboeken

Een afspraakje in het bos

Sylvia van den Heede – 2014 – leeftijd 4/5+ 

Een afspraakje in het bos is een rijk geïllustreerd verhaal, met ook veel afbeeldingen waar niets over in de tekst staat, waardoor er op elke pagina veel te ontdekken is. 

Een vleermuis heeft een afspraakje met een vliegend hert. Een ijsvogel (die de vleermuis leuk vond), vindt het maar raar, want wat moet een vleermuis nou met een hert. De date gaat door en er verschijnt een kever voor de deur. De vleermuis denkt eerst: ‘wat een lekker hapje!’, maar komt er dadelijk achter dat het haar date is. Aangezien de correspondentie daarvoor heel goed was, besluit ze de kever een kans te geven. Ze komen erachter dat het vliegend hert dacht dat de vleermuis een soort muis was, en van kaas hield. De vleermuis dacht dat een vliegend hert een soort hert was, en had dus sla klaar gemaakt. Op den duur komt de vleermuis erachter dat er meer manieren zijn om van een kever te houden, behalve door hem op te eten. Aan het eind van het boek staan vragen die je kunt beantwoorden over de illustraties op de pagina's. Zoals: ‘wat ziet de ijsvogel?’ en ‘wat probeert het vliegend hert uit te leggen?’.

Iedereen is welkom

Patricia Hegarty en Gregg Abbott - 2017

Het is een soort verhaal in dichtvorm. Een kleine muis wil een huis bouwen en in het verhaal blijken er een hoop dieren te zijn die ook in een huis willen wonen. Uiteindelijk gaan ze met z'n allen een huis bouwen en vieren ze feest.

Dit boek heeft vele halve pagina's die de gebeurtenissen veranderen op een spread. Zo zie je een sippe beer in het bos, maar als je de halve pagina omslaat, is hij verandert in een blije beer. Het is een boekje over bij elkaar horen, ongeacht wie je bent. Het is echt voor jonge kinderen.

De boekenbus van Eland 

Inga Moore - 2021

Een heel lief boek waarin een eland een paar boeken leent van de bieb en die gaat voorlezen. Voor hij het weet komt het hele dorp in zijn huis zitten om te luisteren naar de verhalen. Daarop besluit Eland een oude bus op te knappen en allemaal boeken van de bieb in de bus te doen, zodat iedereen in het dorp thuis verhalen kan lezen. Maar niet iedereen kan lezen dus hij leert een paar dieren lezen, die weer andere dieren leren lezen. Iedereen geniet van het lezen en eland heeft nog steeds bezoekers thuis voor het lezen, maar niet meer zoveel.

De afbeeldingen in dit prentenboek zijn heel ouderwets qua stijl (pentekening en waterverf). Ook de wereld is ouderwets, geen tesla's of tv's, maar open haarden, knusse banken en warme chocolademelk. Dit boek heeft daardoor een heel huiselijke uitstraling.

Zo komt er water uit de kraan

Lucas Arnoldussen, Marja Baeten en Anky Spoelstra - 2022

Het boek bestaat uit een aantal verhalen, afgewisseld met een kijkplaat waarop de techniek wordt uigelegd. Het eerste verhaal gaat over Josse en Vera die een waterballonnengevecht houden, en dus ballonnen vullen bij een kraan. Dan komt er een pagina waarop wordt uitgelegd hoe een kraan werkt. Het tweede verhaal gaat over Oussama en Bilal die een zandkasteel maken met een stofzuiger. Het derde verhaal gaat over een wasmachine, de vierde over de wc, de vijfde over de koelkast en het laatste verhaal over een deurslot. Bij elk verhaal zit duidelijke uitleg in kindertaal. Aan het einde van het boek staat een quiz, die je kunt doen om te kijken of je iets hebt geleerd. Het boek is inclusief en ook geschikt voor iets oudere kinderen.


Informatieve boeken voor de jeugd

Toen het oorlog was 1939 - 1945 

Annemiek de Groot, Roos Jans - 2019

Dit is een heel praktisch boek wanneer je het gaat hebben over de tweede wereldoorlog. Er is ook een versie over de eerste wereldoorlog.

Het boek is heel handig opgebouwd met een tijdlijn, en alles is voorzien van foto's, plaatjes en mooie achtergronden. De teksten zijn makkelijk te lezen en niet te lang.

Naast de gebeurtenissen wordt ook de symboliek, technische vooruitgang, het dagelijks leven en de dieren die een rol speelden in de oorlog behandeld. Daardoor geeft het een compleet beeld van de meest belangrijke aspecten van de tweede wereldoorlog.

Soortenschat

Kindercanon van de natuur in de lage landen - Geert-jan Roebers - 2022 - van 6 tot 11 jaar

Een heel mooi boek met prachtige tekeningen van Pieter Fannes. Dit is eigenlijk een moderne natuurencyclopedie voor de jeugd. Het heeft een slimme indeling: het begint met vogels, bomen, plantjes en insecten rond het huis zoals weegbree, de huismus en de kruisspin. Hoe verder je in het boek gaat, hoe 'zeldzamer' de dieren en planten. Het eindigt dus ook met de ijsvogel, grijze zeehond, de passiebloem en de ringslang. Bij veel dieren en planten staan ook weetjes, zoals hoe je ze kunt gebruiken, of waar de naam vandaan komt. De tekeningen laten ook omgevingen zien die je echt kunt tegenkomen in Nederland. Alle planten en dieren komen trouwens in Nederland voor.

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Het mysterie van de mens - Yuval Noah Harari - 2022

Dit boek neemt de lezer mee door allerlei historische en culturele aspecten van het menszijn. Dit is een ideaal boek om voor te lezen in de klas. Het begint met een hoofdstuk over mensen als dieren, en welke menssoorten er nog meer (hebben) bestaan. Daarna gaat het in op de talenten van mensen zoals de kunst om verhalen te vertellen of ons geloof in elfjes en vampieren, gevolgd door de evolutie van de mens. De laatste twee hoofdstukken gaan over hoe de mensen de wereld hebben overgenomen en andere dieren hebben laten uitsterven. Elk verhaal heeft illustraties om het duidelijker te maken. Ook zijn geregeld zinnen dikgedrukt die op een grappige manier een tekstje samenvatten of de lezer aan het denken zetten.

Hoe werkt een trein

Clive Giffore en James Gulliver Hancock - 2020

Een schattig boek die de hele geschiedenis en werking van treinen laat zien. Overal zitten flapjes die je kunt openvouwen om meer te leren over treinen. Een mooie pagina is 'de stationshal'. de pagina's kun je helemaal uitklappen waardoor alle dingen die je kunt vinden op een treinstation te zien zijn. Daar zitten dan óók weer flapjes bij. In het boek wordt de geschiedenis van treinen uitgelegd, hoe stoomtreinen werken, de soorten treinen en hoe wissels werken, hellingen, bruggen en tunnels, goederentreinen, het reizen in een trein  door de eeuwen heen, en een aantal zeer bijzondere treinen die hebben bestaan. Het is wel een boek dat makkelijk stuk kan door alle flapjes.

Privacy en het internet

Alieke Bruins - 2019

Dit is een informatieboekje uitgegeven door het Documentatiecentrum. De boekjes uit deze reeks gaan over allerlei onderwerpen en delen ze op in begrijpbare stukjes. Dit boek geeft heel duidelijk weer hoe je jezelf kan beschermen op het internet, en waarom dat belangrijk is. Achterin is een trefwoordenlijst met moeilijke woorden.

Boeken voor de bovenbouw 

Proefjesboek

Leuke en spannende proefjes om zelf te doen - Arno verweij - 2015

Dit boek heeft allerlei proefjes die je in de klas zou kunnen doen. Je kunt makkelijk een pagina eruit kopiëren en de hele klas (verschillende) proefjes laten doen. Ze stellen bij elk proefje vragen die de leerlingen kunnen beantwoorden. Achterop elke pagina staan de antwoorden op de vragen. De vragen worden op een prettige manier afgewisseld met open en gesloten vragen, waardoor alle leerlingen de kans krijgen om na te denken over de vragen, maar gestimuleerd worden om een juist antwoord te geven. Een leuk proefje is een munt in azijn doen, dan ontstaat er in het azijn een patroon van groen stof (door het koper). Een andere  is prikken in zeepbellen, waarbij je gaat kijken hoe je in een zeepbel kan prikken zonder hem stuk te laten gaan.

Tot over mijn oren in het plastic

Daniël Poolen en Merel Corduwener - 2022

Dit boek gaat over plastic en behandelt de geschiedenis, de soort plastic, de impact op mens en klimaat, de plasticsoep, microplastics en wat je zelf kunt doen om plasticafval te verminderen. Het is geschreven in begrijpelijke taal, en bij elk hoofdstuk worden vragen gesteld, die vervolgens in de tekst worden beantwoord. Daarnaast staan er ook leuke illustraties bij die alles wat echter maken. Er zitten een paar pagina's in die ik zou gebruiken in lessen over afval zoals de pagina over soorten plastic en wat je kunt doen aan de plastic soep. Het is niet echt geschikt om voor te lezen, maar juist wel als informatiebron voor onderzoekjes die kinderen zelf in de klas kunnen doen of om met de klas in te bladeren tijdens een themaweek. Ook voor de leerkracht zelf is het een goede bron van informatie, en het laat zien hoe je afvalproblematiek toegankelijk maakt voor kinderen.

De Tiktok hack

Annet Jacobs - 2022

Een leesboek dat gaat over een meisje (Yin) in groep 8. Het jaar is bijna voorbij en ze besluit om tiktok-famous te worden, met de hulp van haar vriendinnen Nova en Kiko. Dit geeft veel wrijving tussen haar en haar vriendinnen, maar haar account groeit gestaag. Al snel is ze gehackt en het is haar vriendin Nova die het opmerkt. Er worden polls geplaatst waarin wordt gevraagd wie de mooiste is, of om te peilen of Yin's volgers meer privé foto's willen zien. Op een of andere manier worden allerlei filmpjes en foto's van haar, zonder haar toestemming geplaatst. Ze besluit haar looks te veranderen zodat de hacker niets meer kan met de oude foto's. Uiteindelijk blijken het klasgenootjes te zijn die haar hebben gehackt met behulp van een app. Aan het einde van het boek staan tips over omgaan met tiktok, social media en hacken.

Dit boek kun je prima voorlezen in groep 7 of 8, als je het over online veiligheid wilt hebben. Het is geschreven in hedendaags taalgebruik en sluit denk ik goed aan op de belevingswereld van 10 tot 12 jarigen.

Het raadsel van alles wat leeft

Jan Paul Schutten - 2013

Van dezelfde schrijver en uitgever als Het mysterie van niks en oneindig veel snot. Net zo mooi en net zo interessant geschreven. Dit boek gaat over het leven vanaf het ontstaan van ons heelal en de aarde. Het gaat voor een groot deel over evolutie. 

Hoe ik dit boek zou inzetten, is via de vragen. Elk stukje wordt voorafgegaan door een vraag. Deze zou ik aan de klas stellen, bijvoorbeeld bij lessen over natuur/techniek, geschiedenis, levensbeschouwing etc. Wanneer de leerlingen een eigen antwoord hebben bedacht, kun je het stukje gaan lezen. Waarschijnlijk zou ik dit gedurende de week bijna dagelijks doen, want het is een leuke manier om iets meer te leren over de achtergrond van ons bestaan, en het wisselt zo de lessen een beetje af.

Dit boek gaat ook in op de toekomst van de mens, buitenaards leven en hoe sommige dingen in ons lichaam niet meer nodig zijn.

Boeken voor de middenbouw

Wij waren hier eerst 

Joukje Ankveld – 2017 – leeftijd 9+ 

Het boek gaat over dieren in Afrika. Over hoe ze werkelijk leven en de invloed die wij als mensen hebben gehad op deze dieren. Het gaat over de botsing tussen mens en dier. Er staan her en der wel nare foto's in, maar alles wordt afgewisseld met grappige illustraties en mooie platen. De teksten zijn kindvriendelijk geschreven in spreektaal, met veel verhaaltjes, gedichtjes en metaforen. Toch zijn alle verhaaltjes gebaseerd op feiten en waargebeurde verhalen en ervaringen van de schrijver. Elk hoofdstuk beslaat één diersoort. Het begint met een landkaartje om het leefgebied te laten zien en het eindigt met safaritips. De verhalen lezen makkelijk weg en zijn geschikt om met een klas te bespreken en vragen over te stellen. 

Niet Thuis

Jacques Vriens – 2017 – leeftijd 9+ 

12-jarige Hannah gaat samen met Julius, zijn zusje Amber, Rosalie, Bjorn, Twanneke en Matthijs wonen in het groepshuis De Haven. Een opvanghuis voor kinderen uit een moeilijke thuissituatie. Tijdens een spel verstoppertje hoort Hannah een van de begeleiders gestrest een gesprek voeren aan de telefoon met de beheerder van het huis. Hannah besluit op onderzoek uit te gaan, maar al snel wordt zij met haar huisgenoten bij een vergadering gehaald. Er is besloten dat De Haven gaat sluiten, en binnen 3 maanden moeten alle kinderen weg zijn. Niemand van de kinderen wil dit en Julius bedenkt een plan. Hij weet van een verlaten vakantiehuisje in een nabijgelegen bos, en stelt voor dat ze allemaal weglopen. Dan wordt iedereen bezorgd, zodat ze in het nieuws komen en het huis wel open móet blijven. De kinderen gaan akkoord en vertrekken op zekere nacht naar het huisje. Maar het blijkt nog een hele opgave om geen ruzie te maken en stil te zijn. Op de radio horen ze dat ze gezocht worden en op de eerste avond komt de vriendin (die Julius geheim probeert te houden) met haar vader langs om eten te brengen, en een artikel voor de krant te schrijven. ’s Avonds op dag 2 ontdekt Lies, de gastvrouw van De Haven, waar alle kinderen zijn. Ze besluiten nog 1 nacht ondergedoken te blijven, maar dan wel op de boerderij van Lies. De volgende dag komen ze met een strijdlied op een huifkar terug, waarna ze geïnterviewd worden, en Reimers-Slijmers (zoals ze hem noemen, de beheerder van de groepswoning) laat weten dat er is besloten het huis nog een jaar open te houden. Iedereen is blij. Het boek eindigt met dat iedereen een nieuwe situatie vindt, Hannah gaat bij haar vader en zijn nieuwe vriendin wonen. De andere kinderen komen ook bij familie of in een nieuw groepshuis te wonen, en ze houden allemaal contact. 

Dit boek zou ik voorlezen aan de klas om een gesprek aan te gaan over leven zonder je ouders en uithuisplaatsingen.

Eiki en Oeki - Ruimen op/De superkar van/Hebben natte pootjes

Folkert Oldersma - 2017- leeftijd 4-8

Eikie en Oeki ruimen op: Twee eekhoorns willen op vakantie en besluiten te gaan kamperen, maar bij hun eerste stopplek komen ze allemaal afval tegen en ze maken gelijk rechtsomkeert naar huis. Later besluiten ze alle dieren in het bos bij elkaar te roepen om met z'n allen het afval van mensen op te ruimen. Dit blijven ze doen en ze maken van het afval allemaal nieuwe dingen zoals een step, vlaggetjes etc. Maar er komt ook ruzie van over van wie het afval is, of wie het waar mag neerleggen. Aan het einde is het feest.

De superkar van Eiki en Oeki: Eiki heeft een werkplaats, daarin maakt hij allerlei dingen. Dan denk Oeki na over een probleem dat hij heeft, hij wil namelijk makkelijk naar zijn andere vriendjes in het bos komen, en legt dat aan Eiki voor. Eiki besluit een karretje met trappers voor hem te bouwen. En hoewel dat prima werkt, wordt Oeki moe van trappen en wil liever iets anders. Dus er wordt een motor ingezet, dan zeilen, dan vleugels. Maar altijd is er wel een probleem. Uiteindelijk krijgt de kar álle oplossingen, en Oeki is eindelijk tevreden.

Eiki en Oeki hebben natte pootjes: Twee eekhoornvrienden gaan een wereldreis maken op een vlot met een zeil, maar al snel lopen ze vast en lopen ze weer naar huis. Dan worden ze opeens wakker van allemaal water in het bos. Het hele bos is overstroomd door de regen die is gevallen. Ze helpen hun vriendjes op het droge en proberen een plan te bedenken om iedereen te helpen voordat alles weer overstroomd. Uiteindelijk werpen ze heuvels en een dijk op. Dit geeft veel problemen, maar uiteindelijk weten ze het water in te dammen en vieren ze feest.

Alle boeken uit deze reeks zijn voorzien van prachtige prenten. Aan het einde van elk boek vind je adviezen over hoe je het boek in het onderwijs kan gebruiken, bijvoorbeeld bij taalontwikkeling of techniek. Bij elk boek zijn ook opdrachten en lessen voor elk hoofdstuk. Het idee is dat deze boeken over problemen van de moderne maatschappij gaan zoals de energietransitie, watermanagement en afvalproblematiek. Door deze in de klas te gebruiken kun je jonge kinderen op een toegankelijke en begrijpbare manier kennis laten maken met deze onderwerpen.

Prentenbijbel

Marijke ten Cate - 2020 (eerste druk 2011) - kinderbijbel voor 4-8 jaar

Deze kinderbijbel heeft een selectie van Bijbelverhalen, bekende en onbekende, uit het nieuwe testament. De verhalen zijn samengesteld door een zestal bekende schrijvers en omgezet in begrijpelijke (kinder)taal. Daarnaast is elke pagina volledig geïllustreerd. Wanneer je dit boek leest haal je ook haast meer uit de tekeningen, dan uit de tekst. Dit vind ik soms een nadeel, en soms een toevoeging. In het verhaal over Mozes en Egypte wordt er geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen de Egyptenaren en de Israëlieten, waardoor het niet duidelijk is welk volk de Farao wegstuurt. Bij het splijten van de zee wordt Mozes niet eens genoemd. Dus sommige verhalen zijn iets teveel verkort en daardoor onduidelijk geworden. Maar op andere prenten waarop bijvoorbeeld 'feest wordt gevierd' is heel veel te zien, waardoor het de gebeurtenissen in beeld vertelt.

Dit boek is heel goed in te zetten bij jongere kinderen als je het over het geloof wilt hebben. De verhalen kunnen ze makkelijk zelf lezen en er is ook veel te zien voor leerlingen die lezen lastig vinden. Omdat het allemaal losse verhalen zijn kun je ze ook goed in pauzes voorlezen.

Eigen keus jeugdboeken

Raad eens hoeveel ik van je Hou

Sam Mc Bratney & Anita Jeram - 1994 - prentenboek

Dit prentenboek heeft prachtige waterverfplaten. Het gaat over Hazeltje en Grote Haas. Hazeltje vraagt aan Grote Haas om te raden hoeveel Hazeltje. van hem houdt. Die zegt dat hij dat niet kan raden. Dan drukt Hazeltje het uit op allerlei manieren door zijn armen te spreiden, in bomen te klimmen en te zeggen zo breed, zo ver, zo hoog houd ik van je. Maar Grote Haas weet hem altijd te overtreffen. Dan zegt Hazeltje dat hij van hem houdt tot aan de maan, en valt dan in slaap en wordt ingestopt door Grote Haas.

Kinderen van moeder aarde

Thea Beckman -  1985 - leesboek 12+

Hoewel het al een oud boek is, vind ik dit toch actueel. In het boek wordt een wereld omschreven na de derde wereldoorlog, nadat de mensheid de wereld stuk heeft gemaakt. Er komen opnieuw kolonisten in wat nu Amerika is, en de lokale bevolking vecht ervoor dat niet dezelfde fouten worden gemaakt als nu. Daarnaast zit er ook een heel mooi liefdesverhaal in.

Het is geen boek voor de onderbouw, maar ik zou het wel bij de bovenbouw in de kast zetten, gewoon omdat het aansluit op actuele thema's en het een prachtig boek is.

Achtste-groepers huilen niet

Jacques Vriens - 1999 - leesboek 9+

Dit is een boek dat ik zou gebruiken wanneer kinderen met kanker in aanraking komen, door het voor te lezen in de klas, of het de kinderen zelf te laten lezen. Het boek gaat over Akkie, die snel blauwe plekken krijgt. Dan komt ze erachter dat ze leukemie heeft en ze is daardoor veel in het ziekenhuis. Soms gaat en goed, en soms niet zo goed. De hele klas leeft mee en probeert haar op te vrolijken. Maar uiteindelijk overlijdt ze, en neemt iedereen in de groep afscheid op zijn eigen manier.

Kikker en het water

Max Velthuijs - 2009 - prentenboek

Dit boek heb ik gekregen van mijn stageschool. Het gaat over Kikker die wil gaan zwemmen in de rivier, maar de rivier is droog. Dus hij gaat bij al zijn dierenvriendjes langs, maar die weten ook niet wat er is gebeurd. Met z'n allen gaan ze naar rat toe, en bij hem is de rivier er wel. Met z'n allen gaan ze op het bootje van rat, de rivier afvaren. Dan ontdekken ze het probleem: de bevers hebben een dam gebouwd. Alle dieren helpen mee om de dam af te breken. De rivier stroomt weer en de dieren gaan zwemmen of naar huis. Maar dan gaan het onweren en regenen, uiteindelijk drinken ze allemaal thee bij varkentje om te schuilen voor de regen.

De grappige pony

Gertrud Jetten - 2023 - leesboek 7-9 jaar

Een leuk boekje over paarden en pony's. Het is onderdeel van een hele serie over paarden op een manege. Elk boekje gaat over een andere pony. Dit boekje gaat over Javi, een bonte circuspony. De clown met wie hij optreed wil stoppen, en zodoende gaat Javi naar Manege de Zonnehoeve, met Roy als eigenaar. Javi kan het helemaal niet vinden met Roy. Maar op de manege leert hij een meisje, Jip, kennen. Met haar kan hij het wel goed vinden, en met de andere pony's ook. Op den duur wil Pablo weer optreden, maar Javi wil eigenlijk niet. Aan het einde van het boek treed hij op met Jip. Dan besluiten de ouders van Jip Javi te kopen. En zo mag Javi blijven, bij Jip op de manege.