Bewegingsonderwijs

Belang van het vak

Bewegingsonderwijs is essentieel voor de algehele ontwikkeling van kinderen in de basisschool. Het bevordert fysieke, cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden. Voor kleuters zijn er specifieke voordelen. Bewegingsonderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals balanceren, rennen en springen. Het verbetert de fysieke fitheid, vermindert het risico op overgewicht en stimuleert de cognitieve functies, concentratie en geheugen. Kinderen leren ook samenwerken, communiceren en respecteren tijdens bewegingsactiviteiten, wat sociale vaardigheden bevordert. Het helpt hen om zelfvertrouwen en zelfwaardering te ontwikkelen en om te gaan met uitdagingen.
Voor kleuters is bewegingsonderwijs cruciaal voor motorische ontwikkeling, zintuiglijke ervaringen en sociale interactie. Het stimuleert taalontwikkeling en biedt ruimte voor creatieve expressie. Bewegingsonderwijs draagt bij aan een holistische ontwikkeling van kinderen en helpt hen om gezonde, zelfverzekerde en sociaal vaardige individuen te worden. 

Tijdens het geven van bewegingsonderwijs aan kleuters heb ik geleerd hoe ik kan zorgen voor een veilige omgeving. Iets wat ik heb moeten leren is het kiezen van de juiste positie in het speellokaal, zodat ik goed overzicht houd over de groep. Ik heb lesgegeven in de vorm van hoeken en later ook In de vorm van een enkele groepsactiviteit. Dat laatste deed ik bij een les waarbij ik rekenen combineerde met spel. De kinderen telden passagiers in een bus en ze betaalden een schipper om over te varen. Zelf geef ik de voorkeur aan één of hooguit twee activiteiten tegelijk, zodat ik de leerlingen echt goed kan begeleiden. Tijdens de lessen hielp ik ook de leerlingen goed te leren bewegen, zoals het correct vastpakken van een bal of leren balanceren over een balkje. Doordat ik stage heb gelopen bij kleuters heb ik verschillende keren gymactiviteiten georganiseerd wanneer de gymleerkracht uitviel. Daardoor heb ik op dit vlak al behoorlijk wat ervaring opgedaan.

 

Voor de groepen 3 tot en met 8 kan ik ook bewegen inzetten. Bij groep 5 heb ik een energizer gedaan die te maken had met het onderwerp van die dag. Dat was het spelletje museumbewaker terwijl we het hadden over musea. Ik heb ook een bewegend-leren activiteit gedaan met de letterzetter en de letterrover, waarbij de kinderen van de ene naar de andere kant moesten rennen. Andere manieren waarop ik bezig ben geweest met bewegen, is meedoen aan een vossenjacht. Tijdens de schoolreis heb ik met de gymleerkracht levend stratego georganiseerd en een telspel gedaan met kopjes, en natuurlijk gewoon lekker bewegen met spellen zoals kubb en tafeltennis, fietsen en zwemmen. Bij deze hogere groepen gaat het vooral om goed samenspelen en het overbrengen van kennis door middel van bewegen.

 

Mijn volgende doel is ervaring opdoen met het organiseren van schoolbrede bewegingsactiviteiten.

Met de onderstaande materialen toon ik aan hoe ik heb gewerkt aan de kennisbasis Bewegingsonderwijs. Zowel bij kleutergroepen als bij oudere leerlingen door middel van bewegend leren en schoolbrede activiteiten.

Deze lessen bewegingsonderwijs voor kleuters heb ik ontworpen voor de module 'veilig in de klas'. Deze zijn uitgevoerd onder leiding van een bevoegde gymleerkracht en in samenwerking met medestudent Lilette.

MOTLesmatrixenBeoordelingen.docx
BISO(1).docx

Voor de module Veranderen in de school heb ik twee bewegingsactiviteiten uitgewerkt, die ook uitgevoerd zijn in groep 5. Het ene is een energizer  voor tussen de lessen door. Het andere is een bewegend-leren activiteit over de letterzetter en de letterrover. Dit kan zowel uitgevoerd worden in het lokaal, als op het plein.

Voor de module Veilig in de klas heb ik ter oefening de lessen leeuwenkooi en de kip en het ei uitgewerkt voor kleuters. 

lesmatrixBO1koprollen.docx
lesmatrixBO2dekipenhetei(1)(2).docx
Lesmatrix15DIMbetalen.docx

Tijdens mijn tweede stage  heb ik lessen gegeven over betalen en tellen voor kleuters. Deze vallen onder bewegend leren en we hebben ze op speelse wijze uitgevoerd in het speellokaal.

Lesmatrix13DIMbusjerijden.docx
schipper.docx