Engels

Als leerkracht begrijp ik het belang van Engels onderwijs vanaf een jonge leeftijd. Het leren van Engels op jonge leeftijd biedt kinderen vele voordelen en legt een solide basis voor hun taalontwikkeling. Het stelt hen in staat om intercultureel bewustzijn te ontwikkelen en opent de deur naar internationale communicatie en kansen in de toekomst. In mijn visie voor de module Leren-Taal, omschrijf ik waarom onderwijs in de Engelse taal belangrijk is:

tekening door een van mijn leerlingen

"Hoewel Engels een verplicht vak is, krijgen nog steeds niet alle kinderen het geregeld als tweede taal aangeboden (Parool, 2015), laat staan vanaf een jongere leeftijd! Tegen de tijd dat het kind de basisschool verlaat zou het zo maar kunnen dat het nog geen woord Engels spreekt, of juist uitstekend. Er valt geen peil op te trekken (onderwijsinspectie, 2019). Zonde, als je het mij vraagt, want juist op jonge leeftijd kunnen kinderen makkelijk een tweede taal leren (Bodde-Alderlieste, 2018). In een mondiale samenleving is meertalig opgroeien voor kinderen een enorme pré. Ze kunnen dan praten met kinderen uit andere landen, beter het internet navigeren, en het helpt bij de algehele taalontwikkeling. (onderwijsinspectie, peil onderwijs Engels, 2019) Daarnaast is steeds meer hoger onderwijs deels of volledig in het Engels. Als kinderen de Engelse taal niet goed beheersen, beperkt ze dit in hun mogelijkheden."


[....]

"Het is heel mooi als ik correct Nederlands en Engels spreek en het goede voorbeeld geef. Maar nog beter is het als ik ook werkelijk plezier heb in het gebruiken van taal. Dit is vooral belangrijk bij Engels. Veel leerkrachten spreken zelf ook geen perfect Engels. Dan is het makkelijk om onzeker te zijn
over je eigen vaardigheden en weinig plezier te hebben in de lessen Engels (Baan, 2020). Maar een leerkracht die zonder blikken of blozen Engels durft te spreken, daarbij enthousiast vertelt, leest en lesgeeft in het Engels, gaat meer doen voor de taalontwikkeling van kinderen dan iemand die stijfjes en onzeker voor de klas staat (Hoogenboom, 2021)."

[....]

"Dus een samenhangende ‘whole-languagebenadering’ van taalonderwijs heeft wat mij betreft de toekomst. Alle aspecten van taal hebben immers met elkaar te maken. Ik vind het vierfasenmodel voor Eibo inspirerend. (Bodde-Alderlieste, 2018, pp. 81-119). Daarbij ligt de nadruk op het leren van de taal op dezelfde wijze als men een moedertaal leert. Dus de taalregels worden alleen ter ondersteuning gebruikt, en de nadruk wordt gelegd op spelen met taal. Niet elke fout wordt verbeterd, om z0 het zelfvertrouwen te stimuleren."

[....]

"Naast lezen in het Nederlands, is lezen in het Engels een belangrijk onderdeel van de taalontwikkeling. Engelstalige boeken, met name prentenboeken, strips en korte verhalen die op school ter beschikking staan, verrijken de leesomgeving van de kinderen. Dit kan ook fijn zijn voor NT2-kinderen, die vaak gelijk op gaan met de NT1-leerlingen als het gaat om Engels leren vanaf groep 1. Dit kan voor de leerkracht weer inzichtelijk zijn om te bepalen of het NT2-kind een taalproblematiek heeft of niet, omdat dit zich kan verschuilen achter het feit dan Nederlands een tweede taal is (Veldhuizen, 2015)."

Ik heb veel ervaring met de Engelse taal, ik spreek het vloeiend. Ik heb ooit in een ver verleden zelfs mijn Anglia Masters gehaald (C2 niveau). Engels overbrengen is daardoor een stuk makkelijker want ik kan mij goed aanpassen aan het niveau dat gesproken wordt door de leerlingen. Ik heb in zowel de kleutergroepen als in groep 8 Engelse les gegeven. Bij de kleuters deed ik dit door liedjes te zingen en gesprekjes te doen over voorwerpen in de kring. Modeling daar heel belangrijk bij. In groep 8 heb ik de leerlingen een filmpje te laten maken dat ze in het Engels aan de klas presenteerden. Op deze manier werd ICT betrokken bij het ontwikkelen van het vocabulaire. En uiteraard alles volgens CLIL, dus volledig in het Engels.


Bij het vak Leren-Taal heb ik met mijn groepje een lessenserie ontworpen gebaseerd op de Engelse tekst 'Imagine' van John Lennon. In deze lessen wisselen we Engelse en Nederlandse lessen af zodat de leerlingen in beide talen oefenen, zonder ze helemaal afhankelijk te maken van een 'vreemde taal'. Hoewel dit ook onderdeel van het vak was, is dit ook belangrijk voor NT2-leerlingen of leerlingen met spreekangst. Voor kinderen met spreekangst hanteer ik een geduldige en bemoedigende aanpak. Ik creëer een veilige en ondersteunende omgeving waarin ze zich comfortabel voelen om Engels te spreken. Ik moedig hen stap voor stap aan om te praten en hun zelfvertrouwen op te bouwen. Ik implementeer werkvormen die het vertrouwen vergroten, zoals rollenspellen, samenwerkingsoefeningen en presentaties in kleine groepen. Door positieve feedback en het benadrukken van hun vooruitgang, help ik hen om hun spreekangst te minimaliseren en plezier te beleven aan het gebruik van de Engelse taal. 

Mijn volgende doel is Engels-onderwijs langdurig geven zodat ik de effectiviteit kan toetsen. Ik heb daarvoor nog niet genoeg Engelse lessen gegeven.

Handleiding_Leren en Taal_SFC_inleveren_echthoor.pdf

Bronnen:

Baan, E. d. (2020). Hoezo lesgeven in het Engels, daar ben ik toch niet voor aangenomen? 

Trouw: https://www.trouw.nl/onderwijs/hoezo-lesgeven-in-het-engels-daar-ben-ik-toch-niet-voor-aangenomen~bcffce096/

 

Bodde-Alderlieste, M. (2018). Verwerven van de moedertaal. In L. S. Marianne Bodde-Alderlieste,

Engels in het basisonderwijs (pp. 53-57). Groningen: Noordhoff Uitgevers.

 

Hoogenboom, A. (2021, 11 22). Engels dúrven spreken is belangrijker dan juiste uitspraak.

Onderwijs van Morgen: https://www.onderwijsvanmorgen.nl/ovm/engels-durven-spreken-belangrijker-dan-juiste-uitspraak/

 

onderwijsinspectie. (2019). Leerlingprestaties voor het vak Engels aan het einde van de basisschool

lopen flink uiteen. Bron: onderwijsinspectie.nl:

https://www.onderwijsinspectie.nl/actueel/nieuws/2019/11/08/leerlingprestaties-voor-het-vak-engels-aan-het-einde-van-de-basisschool-lopen-flink-uiteen

 

onderwijsinspectie. (2019). Peil onderwijs Engels. Bron: onderwijsinspectie:

https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/peil-onderwijs/peil.engels

 

Parool, H. (2015). Taalonderwijs Nederlandse basisscholen loopt achter op Europees gemiddelde.

Parool.nl: https://www.parool.nl/nieuws/taalonderwijs-nederlandse-basisscholen-loopt-achter-op-europees-gemiddelde

 

Veldhuizen, T. v. (2015). Vroeg Engels in groep 1 en 2. Ede: Christelijke Hogeschool.